Youtube csatornánk: youtube.com/@kritikan.feluli

Kritikán felüli

Kritikán felüli

Fehér éjszakák (Midsommar, Ari Aster, 2019): Trauma és együttérzés

2021. augusztus 18. - attticus

A Fehér éjszakák főszereplője, Dani erősen traumatizálódik a film során. Mikor megismerkedünk vele, kiderül, hogy van egy nővére, aki bipoláris zavarral küzd. Ez azt jelenti, hogy hangulata hullámzik, egy depressziós időszakot egy ún. felhangolt vagy mániás fázis követ. Dani aggódik testvéréért, aki furcsa üzeneteket küld neki. Dani barátja ellenben azt tanácsolja, hogy ne hagyja magát lelkileg manipulálni, mondván eddig is hasonló üzenetekkel kereste meg testvére a lányt. Dani ugyan együttérez nővérével, viszont fél, mert nem tudja, hogyan segítsen neki. Ezek után nem sokkal kiderül, hogy testvére brutális módon öngyilkos lett (szájára kötött egy csövet, amely a kipufogóból vezette ki a gázt), és magával vitte szüleit is.

vlcsnap-00017.jpg

Dani testvére, Terri ahogyan a rendőrök rátalálnak

Dani egyszerre érez fájdalmat és bűntudatot, azonban a gyászfolyamatban baráti köre nem képes segíteni. Christian, Dani barátja továbbra is önző módon viselkedik, ráadásul magára akarja hagyni barátnőjét hetekig, hogy egy különleges, kommunában élő közösséget meglátogasson haverjaival bulizás, csajozás és antropológiai megfigyelések okán. A lánnyal egyedül Pelle tűnik empatikusnak, aki a kirándulás helyszínéül szolgáló eldugott, svéd kistelepülésről származik.

Miután elérnek úticéljukhoz, gyorsan nyilvánvalóvá válik, hogy két nagyon különböző világ és életszemlélet ütközik egymással. Az amerikai értelmiségi fiatalok egy, az egyént középpontba helyező kultúrából érkeznek. Jellemző, hogy Christian és Josh azon vesznek össze, hogy melyikük használja fel a faluban tapasztaltakat doktori disszertációjában. Egyéni érdekek vezérlik őket, kivéve talán Danit, aki például szabadon beáll segíteni a főzéshez. Az ott tapasztalt kultúrára pedig úgy tekintenek, mint tudományos érdekességre. Amikor a két 72 éves korú, így az ottani szokásoknak megfelelően megérett a halálra/újjászületésre, leveti magát a szikláról, Christianék ugyan rövid ideig kiakadnak, de a morális aggályokat gyorsan felülírja a kíváncsiság, amelyből egy jó doktori dolgozat születhet. Két, szintén a helyszínre érkező kívülálló mellékszereplőn kívül ismételten Dani az, akit jobban felkavarnak a történések és szeretne elmenni erről a helyről. Ahhoz hogy megnyugodjanak, talán az a fajta liberális felfogás is hozzájárul, amely mindenfajta kulturális különbséggel szemben elfogadó, és vallja, hogy ezeket nincs jogunk magunkat felvilágosultabbnak vélt „nyugati” emberként elítélni.

vlcsnap-00018.jpg

Miközben a fiatalok áthaladnak a település határán, a világ is a feje tetejére áll, jelezve, hogy ott másképpen fognak működni a dolgok

vlcsnap-00019.jpg

A 72 éves pár női tagja, miközben leveti magát a szikláról

Mindezzel szemben a faluban élők mindent megosztanak egymással. Együtt esznek, alszanak, ünnepelnek, dolgoznak szigorúan betartva minden szabályt, mint egy hadseregben – annyi különbséggel, hogy nincs szükség a fegyelmezésre, az ott lakók belső késztetésük alapján követik a szabályokat. A kétféle kultúra közötti különbséget úgy is megfogalmazhatjuk, hogy míg az amerikaiaknak első az egyén és utána következik a közösség, addig a svéd kommuna lakóinak első a közösség, utána következik az egyén. Előbbi esetében az egyéni önmegvalósítás, utóbbi esetében a közösség által előre megszabott feladatok rituális teljesítése a cél.

vlcsnap-00020.jpg

Miután a férfi is leveti magát, a szikláról a fiatalok dermedve állnak a háttérben, a kommuna többi tagja pedig együttérezve a haldoklóval üvölt és jajgat

vlcsnap-00021.jpg

Dani és a vele együtt síró-üvöltő nők, miután meglátja Christiant, ahogyan éppen megcsalja

Mindez úgy kapcsolódik Dani problémájához, hogy ő egy olyan traumával érkezik ebbe a közösségbe, amellyel egyedül nem képes megbirkózni. Többször előfordul, hogy amikor rájön egy pánikroham, inkább elmenekül és bezárkózik valahová. Az ő modern, nyugati, városi kultúrájában a segítséget esetleg még a családtól, barátoktól, de inkább egy pszichológustól várhatja. Ezzel szemben az újonnan megismert közösségben nemhogy nem szigetelik magukat el az emberek baj esetén, hanem szó szerint együttéreznek egymással. Így haldoklás esetén az egészségesek is jajgatnak és vonaglanak, szakítás esetén pedig a bántott féllel együtt sírnak.

Dani egyre inkább beolvad a svéd közösségbe egészen odáig, hogy május királynővé választják. Bár számunkra morálisan elfogadhatatlan és groteszk módon, mégis képes feldolgozni testvére és szülei elvesztését, illetve azt, hogy párja megcsalta. Utóbbi tett elkövetésében a közösség tevékenyen részt vett, hiszen nekik időről-időre kell egy kívülálló, hogy megtermékenyítsen egy éppen megérett szüzet rituális keretek között. Ennek ellenére nem mondhatjuk, hogy a svéd vakáció miatt szakított a pár, hiszen a film elég részletesen kifejti, hogy kapcsolatuk már odahaza sem állt szilárd lábakon.

vlcsnap-00022.jpg

Dani szomorú arca mosolygóra vált, miközben látja, hogy volt szerelme elég

Christiant feláldozzák a film végén, amely egyben Dani bosszúját és a közösség bűntől való megtisztulását is szolgálja. Ennek a jelenetsornak a számomra legnyomasztóbb aspektusa, hogy a film ezen pontjánál némileg az én felvilágosultnak gondolt morális értékrendem is felfüggesztődig, vagy legalábbis a keretei kitágulnak annyira, hogy beleférjen a férfi ellen elkövetett bosszú; sikerül átéreznem Dani fájdalmát, és furcsa módon jogosnak érzem Christian büntetését. Talán ez is volt az egyik szándéka a rendezőnek, hogy az események fölötti értetlenkedés mellett ne csak Dani, de mi is azonosuljunk – vagy mondhatjuk így is: emlékeztessük magunkat egy korábbi, ősibb tudatállapotra – ennek a pogány szektának a működésével és tagjainak a látásmódjával.

vlcsnap-00016.jpg

A film ezzel a táblaképpel kezdődik, amely vizuálisan előrevetíti a történéseket

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsupszkulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr6316663602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása