Youtube csatornánk: youtube.com/@kritikan.feluli

Kritikán felüli

Kritikán felüli

Kicsit laza lett a hurok - Zanox - Kockázatok és mellékhatások kritika

2022. május 19. - attticus

Az időhurkos filmek lassan külön műfajjá növik ki magukat. Ha a tömegigény felől közelítjük meg a kérdést, nem meglepő, hiszen ki ne játszott volna el a gondolattal, hogy milyen lenne újraélni egy már átélt eseményt. Ki ne akarta volna kijavítani az egy órája, tegnap vagy két éve elkövetett hibáit? Ezek a típusú alkotások általában még rátesznek egy lapáttal erre az izgalmas kiindulópontra azzal, hogy a főhőst nemcsak hogy visszaküldik a múltba, de egy ideig az adott időintervallum – általában egy nap – börtönében tartják fogságban. Az ember idővel kapcsolatos őstapasztalatát érintve érdekes és nyomasztó fantázia ez bármilyen befogadó számára.

Az időhurok szerkezet mellett az alkotók más műfajokkal vegyítik ezeket a filmeket. Így a teljesség igénye nélkül beszélhetünk időhurkos sci-fi-akcióról, mint a Holnap határán, akció-krimiről, mint a Forráskód, de akár horror-slasherről, mint a Boldog halálnapot két része. Az etalon a műfajon belül mégiscsak egy romantikus komédia, az 1993-as Idétlen időkig (Groundhog Day) Bill Murray-vel a főszerepben. Utóbbi alkotás azért is válhatott kultikussá, mert a szirupos végkifejlet ellenére képes volt a napismétlő szerkezetet felhasználva a műfajiságon és a népszerű filmen túlmutató filozófiai és vallási mélységet produkálni.

 plakat.jpgA Zanax és a citromleves üvegbe töltött házipálinka (Mozinet)

A Zanox - Kockázatok és mellékhatások című filmet a Mozinet jóvoltából volt szerencsénk premier előtt megtekinteni. A történet középpontjában egy szorongással és pánikbetegséggel küzdő érettségiző áll. Misi hétköznapi helyzeteit is beárnyékoló problémáit a Zanox nevezetű kísérleti gyógyszerrel próbálják kontroll alatt tartani. Miután belekortyol egy különleges pálinkába, amely kisállatoktól kezdve mindenféle gazokat is tartalmaz, kiderül, hogy a kombináció segítségével az utoljára bevett pirulához (kvázi videójáték checkpoint) kötődő időpontra ugrik vissza. A helyzet pikantériáját az fokozza, hogy Misi egy mindenki életében meghatározó napra ugrik vissza, az érettségi és az azt követő óriási buli napjára, ahol, ha van mersze elmenni, találkozhat az addig csupán áhított szerelmével, Jankával.

janka_es_misi.jpgJanka és Misi az úttesten fekve (Puliwood)

Ha az Idétlen időkig szintjét nem is várhattuk, az előzetes alapján reménykedhettünk benne, hogy Baranyi Gábor Benő forgatókönyve és rendezése elég bátor lesz a műfaj elvárásainak ellenállni és szolgai módon másolatot készíteni. A feladat nagyjából sikerült, mégsem lehetünk teljesen elégedettek.

A Zanox legjobb pillanataiban azzal játszik, hogy hollywoodi giccset teremt, majd szinte azonnal kelet-európai, magyaros humorral rombolja le azt. Hogy konkrétabb példával éljünk, több esetben megfigyelhető, ahogyan a zene és a karakterek közti interakció óriásit lódít, amely túlzásra érkezik egy-egy kijózanító, a magyar valóságból kiragadott iskola- vagy kórházbelső tetézve egy jól eltalált már-már tabuval, például halállal kapcsolatos poénnal. A magyar sajátosságok egyebek mellett alakot öltenek a kiégett és kiöregedő érettségibizottságban és az unokára állandóan „hat kiló” ételt sózó nagymamában is. Jól esik olyan rendezést látni, amelyben nem hollywoodi minták mögé bújva próbálják szégyenkezve elrejteni a „magyar film” címkével elkerülhetetlenül felidéződő kultúraspecifikus jellemzőket – ilyen benyomások érhetik az embert Bödőcs Tibor standupjait hallgatva is. Ennek köszönhetően a magyar valóság bagatell elemeiből képes volt előnyt kovácsolni a rendező. A film legnagyobb erőssége tehát a pátosz és a kisszerű groteszk kontrasztjának dinamikája – aktuális és frissen ható elbeszélésmóddal van dolgunk.

erettsegi.jpg

Misiék szóbeli érettségin (port.hu)

A Zanox a zárásig felfelé ível jól működő humorával, onnantól kezdve viszont egyre inkább kiütközik a fókusz elbizonytalanodása, és ez sajnos visszamenőleg is rontja a befogadói élményt. A film egyszerűen elengedi főhőse kezét, és ahelyett, hogy tovább építené karakterét, a Misi számára megakadályozandó bűnesetre koncentrál. Ami addig horror-slasher-krimi-romantikus filmparódiaként kitűnően működött, az orvos nézőpontjára való átváltást követően eltereli a figyelmet a film első felében megalapozott szorongás és pánikbetegség problémaköréről, amely a főszereplő személyiségéhez szervesen kapcsolódik. A mozi befejeztével így olyan benyomásunk is támadhat, hogy a rendező kissé öncélúan használta fel az említett pszichés szindrómákat. Minél visszahúzódóbb ugyanis Misi karaktere, annál élesebb lesz a kontraszt – és ezzel együtt nagyobbat durran egy-egy poénbomba is – alaptermészete és a gyógyszer-pálinka kombónak köszönhetően felmerülő új lehetőségek között. Baranyi Gábor alkotása ráadásul az utolsó jelenetekben azt az üzenetet próbálja közvetíteni, hogy ha hasonló lelki betegségben szenvedsz, lépj ki a komfortzónádból és merj élni. Tudjuk jól, hogy sem a generalizált szorongás, sem a pánikbetegség nem kezelhető ilyen egyszerűen – a film azzal nem foglalkozik, hogy pontosan milyen traumatikus, nevelési, környezeti, genetikai és egyéb okok állhatnak Misi kondíciója mögött. Ha az alkotók valamilyen irányba mélyíteni akarták volna filmjüket, akkor talán errefelé lehetett volna még keresnivalójuk.

misi_a_padon.jpg

Misi és az "átlagos" fiatalság (jegy.hu)

A Zanoxszal azonban igazságtalanul bánnánk, ha szemére vetnénk a szorongásos lelki zavarok feltárásának hiányát, ugyanis a film nagy részében nem erőltetnek ránk semmiféle leegyszerűsített okoskodást a témában, mert alapvetően ez egy jó humorérzékkel megrendezett vígjáték. A rendező korábbi alkotásaihoz nem volt szerencsém, remélem, hogy következő filmjeiben még bátrabban ki meri bontakoztatni affinitását a műfajparódiákhoz és a fekete humorhoz, és képes akár az Idétlen időkighez hasonlóan a populáris műfajokon belül további meglepetéseket okozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsupszkulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr3617835327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása